Skip to main content

Hur fungerar tävlingen?

Spänningssökarna arrangeras av Kraftringen, ett kommunägt energibolag i södra Sverige. Tävlingen utgår från temat Energi i kris och tävlingen riktar sig till alla elever i årskurs 9 i Lund, Eslöv, Hörby, Lomma och Klippan.

Spänningssökarna genomförs i flera steg. 

Steg 1 - Anmälan

Lärarna anmäler sina klasser till årets tävling senast den 13 januari 2022. Vi har ett begränsat antal platser, det är därför först till kvarn som gäller. Efter anmälningsperioden kontaktar Kraftringen lärarna med mer detaljerad information. Vi skickar även ut länkar till vårt digitala utbildningsmaterial som vi tagit fram för att hjälpa eleverna att lära sig mer om hållbar energi. Materialet kan även användas för att inspirera eleverna till att börja spåna på idéer.  

Steg 2 - Workshop

Vi anpassar oss efter världsläget och gör årets upplaga av Spänningssökarna till en semidigital-upplevelse. Eftersom klasserna inte kan åka till Vattenhallen möjlggör vi så att Vattenhallen kommer ut till skolorna i form av en stor box full av inspirerande material till upplevelsebaserat lärande, liknande det som finns i Vattenhallen. Boxarna skickas ut i början av januari då det också kommer att finnas ett antal filmer med instruktioner tillgängliga här på sajten. Varje laboration kommer med en  QR-kod som länkas till en film om experimentet.

Sedan ska tävlingsbidragen skickas in. Vi kommer att skicka ut instruktioner för detta.

Steg 3 - Omröstning

Alla klassers bidrag ska lämnas in senast fredagen den 4 februari klockan 12:00. Därefter läggs bidragen upp här på Spänningssökarna.se. Efter bidragen är upplagda är det dags att rösta på sitt favoritbidrag, så här gäller det för klassen att vara aktiv och lyckas sälja in sin idé. De 10 bidrag med flest röster går vidare i tävlingen. 

Röstning på lika villkor
Det är tillåtet att rösta hur många gånger som helst. Det finns dock en 15 minuters-spärr per SMS, som innebär att man endast kan rösta en gång var 15:e minut från ett och samma nummer då det är viktigt för oss att alla får möjlighet att delta på samma villkor.

Eventuella försök till fusk kan leda till diskvalificering. 

Steg 4 - Kraftrådet

Kraftrådet består av studenter från Lunds Tekniska Högskola och Lunds universitet som utvärderar de 10 bidrag som röstats fram efter framtagna bedömningskriterier. Av dem väljer de ut 7 bidrag som går vidare till final. Ett av dessa bidrag kan vara ett wildcard som åkt ut tidigare i tävlingen, som får gå direkt till final. Utvärderingen sker tisdagen den 15 februari. Finalbidragen presenteras kort därefter.

Steg 5 - Förbereda presentation 

Nu har finalisterna ett par veckor på sig att finjustera sina bidrag och öva på sina presentationer. Klassen kommer också få en lektion i presentationsteknik, allt för att känna sig förberedda inför den stora finalen.

Steg 6 - Final

Den 12 mars är det dags för en livesänd final som är anpassad efter den här säsongens speciella förhållanden. Våra finalister träffas för att kämpa om förstapriset — 100 000 kr till klasskassan. 

Vinsterna

Den segrande klassen vinner 100 000 kr till klasskassan och som ska användas till en pedagogisk upplevelse. Eventuell vinstskatt betalas av den vinnande klassen. Den vinnande klassen/gruppen deltar vid Kraftringens årsstämma i april för att presentera sin idé samt berätta vad det tyckte om tävlingen och hur de ska använda sina vinstpengar. 

Övriga finalister får prischeckar som ska användas till en pedagogisk upplevelse. Andrapristagarna vinner 30 000 kr, tredjepristagarna vinner 20 000 kr och resterande fyra finalistklasser vinner 10 000 kr.  

Alla vinnande klasser redovisar sin resa/upplevelse i ord och bild så att det kan lägga ut på spänningssökarna.se, senast två veckor efter resan/upplevelsen är genomförd. 

Genom att delta i tävlingen medger deltagarna Kraftringen fullständig och exklusiv förfogande- och äganderätt till tävlingsbidragen utan geografiska begränsningar eller begränsningar i medium eller i tid. Kraftringen äger härigenom en obegränsad ensamrätt att använda tävlingsbidragen i kommersiellt eller annat syfte för sin verksamhet. Om någon person ej vill eller får synas, till exempel på bild eller med namn, måste detta meddelas arrangörerna av tävlingen i god tid samt att representant för denna person/klass ser till att personen i fråga inte deltar i någon oönskad aktivitet.

Bedömningskriterier

Kraftringen, Kraftrådet och juryn vid finalen bedömer bidragen utifrån följande kriterier:

  • Funktion och användning
  • Sociala och miljömässiga värden
  • Målgrupp – vem riktar sig idén till?
  • Nytänkande och kreativitet
  • Spridning bland Kraftringens ägarkommuner

Under finalen har juryn ytterligare ett bedömningskriterium – presentationen. De bedömer då hur väl klassen presenterat sitt bidrag, hur kreativ presentationen var och hur klassen kunde argumentera för sitt bidrag.